For mange er beboerhuset på Stadfeldtsvej 2 i Randers ikke bare et almindeligt beboerhus, der blot lejes ud til private begivenheder. Dette beboerhus er et livligt samlingssted fyldt med fællesskab og varme. Her finder områdets beboere - både unge og ældre - sammen om aktiviteter, som skaber nye bånd og styrker sammenholdet.
"Vores beboerhus er meget vigtigt for fællesskabet," fortæller Jill Juncher, formand for afdelingsbestyrelsen i afdeling 6 af Møllevænget & Storgaarden og medlem af aktivitetsudvalget. "Det betyder så meget for os, at vi har et sted at mødes, hvor alle kan deltage. Til vores bankoaftener kommer der eksempelvis folk i alle aldre – alt fra 30 til 87 år."
Aktivitetsudvalget har noget for enhver smag: banko hver anden uge, fællesspisning den første torsdag i måneden, spilleaftener, kreative workshops og loppemarkeder. Der er altid gang i noget, og den store tilslutning viser, hvor stor betydning disse aktiviteter har. I september slog de endda deltagerrekord til banko, hvor hele 217 plader blev solgt.
"Banko er en af vores helt store succeser," smiler Jill. "Overskuddet går direkte tilbage til beboerne gennem gevinster, og vi sørger for at købe ind til næste omgang. På den måde hænger det hele sammen og alle får glæde af det, vi laver”.
Fællesspisningerne, som ofte samler over 20 deltagere, fungerer også som en vigtig social begivenhed. Her skiftes beboerne til at stå for maden, og menuen kan være alt fra klassisk dansk forloren hare til italienske og asiatiske retter. "Denne gang er det Bo, John og jeg, der laver mad. Vi skal lave forloren hare og gammeldags æblekage," fortæller Jill. "Maden bliver ofte en snak blandt beboerne – særligt dengang, vi serverede hvidkålsruller, som mange af de ældre elskede."
Det er frivilligheden, der driver det
Et stærkt fællesskab kræver både engagement og rammer, og beboerhuset er blevet opgraderet de seneste år. "Vi har fået et stort, moderne køkken med industriopvasker og en ny stor induktionskogeplade. Så nu har vi virkelig gode faciliteter, som gør det muligt for os at lave mad til mange mennesker," fortæller Jill, der også selv har bidraget til udsmykningen af huset med indrammede puslespil.
For Jill, og de øvrige fem medlemmer af aktivitetsudvalget, er det frivillige arbejde en hjertesag. "Vi er her for beboerne, og vi vil skabe noget, der får folk ud af hjemmene. Der er mange ældre, som gerne vil mødes og tale med andre, og det kan de her. Vi gør også meget for at inddrage de yngre – for eksempel i vores spille- og kreativitetsaftener".
Når man spørger Jill, hvorfor hun bruger så meget tid i beboerhuset, er svaret klart: "Jeg elsker det! Jeg har altid arbejdet med mennesker og er ikke typen, der kan sidde stille. For mig er det vigtigt, at fælleshuset bliver brugt og gør en forskel. Vi ser virkelig, hvordan det gør en forskel i hverdagen – folk hilser mere på hinanden, og vi ved, hvem hinanden er. Det skaber en tryghed."
Lige nu ser Jill og de andre beboere frem til en juletur til Den Gamle By i Aarhus. "Vi tager afsted 7. december, og det bliver en fantastisk dag for både børn og voksne. Vi håber, at flere familier tager med og skaber nogle dejlige juleminder sammen med os."
Med ildsjæle som Jill bliver beboerhuset på Stadfeldtsvej 2 langt mere end blot et mødested; det bliver et symbol på det fællesskab, der kan opstå, når mennesker investerer i hinanden. I en tid, hvor ensomhed og travlhed kan dominere hverdagen, er beboerhuset et fristed, hvor beboerne kan mødes på tværs af generationer og baggrunde, blot for at være sammen og måske få nye bekendtskaber.