Vi renoverer for at give dig og dine naboer et bedre, sundere og mere tidssvarende hjem. Der sker mange ændringer i forbindelse med en renovering og hvis du skal genhuses, har du måske en masse spørgsmål.
På denne side kan du finde svar på mange af de oftest stillede spørgsmål til en genhusning – både om midlertidig og permanent genhusning.
Du skal midlertidig genhuses, hvis det er vurderet, at det ikke er muligt for dig at bo i din bolig, imens renoveringen af boligen står på.
Hvis din bolig nedlægges i forbindelse med renoveringen, eller hvis du på grund af specielle forhold ikke kan eller vil vende tilbage til din nuværende bolig, skal du permanent genhuses. Ved en permanent genhusning flytter du over i en anden bolig administreret af RandersBolig og flytter ikke tilbage til din nuværende bolig.
Finder du selv din nye permanente bolig, der ikke er administreret af RandersBolig, er der tale om en permanent flytning. I det tilfælde gælder de almindelige regler for opsigelse og fraflytning.
Hvornår skal jeg genhuses?
SVAR:
En midlertidig genhusning strækker sig kun over den periode, hvor det er vurderet, at det ikke er muligt for dig at bo i din bolig, imens renoveringen står på.
En permanent genhusning vil ske umiddelbart op til renoveringsstart.
Genhusningskonsulenten tager kontakt til dig ca. et halvt år før genhusningen.
Hvornår får jeg besked om jeg skal genhuses?
SVAR:
Allerede på informationsmødet, hvor projektet præsenteres, vil du som beboer blive informeret om, hvilke lejemål der skal genhuses, og hvilke boliger der evt. skal nedlægges.
Hvilken slags bolig bliver jeg genhuset i?
SVAR:
RandersBolig er forpligtet til at finde en bolig, der er passende i forhold til din husstands størrelse, eller som har samme antal rum som din nuværende bolig. Vi vil, som udgangspunkt, forsøge at finde en bolig så tæt på din nuværende bolig som muligt.
I nogle tilfælde vil det være muligt at opstille beboelsesvogne i umiddelbar nærhed af din nuværende bolig. På den måde bliver du i dit nærmiljø under genhusningen.
Ved tildelingen af midlertidige genhusningsboliger tager vi, så vidt muligt, hensyn til dine personlige forhold – hvis du eksempelvis er gangbesværet, har børn der går skole eller institution m.v.
Hvem bestemmer, hvilken bolig jeg skal genhuses i?
SVAR:
Ud fra den samtale du har med genhusningskonsulenten om dine ønsker og behov, vil du få tilbudt en passende bolig i en passende størrelse i afdelingen eller i et lignende område i Randers Kommune.
Hvor mange boligtilbud får jeg?
SVAR:
Du vil få tilbudt i alt 2 genhusningsboliger. Ønsker du ikke de boliger, du får tildelt, har vi ikke pligt til at tilbyde dig en tredje bolig. Det er derfor vigtigt, at du er meget præcis i forhold til dine ønsker og behov til en genhusningsbolig, når du taler med genhusningskonsulenten.
Hvad skal jeg betale i husleje?
SVAR:
Under en midlertidig genhusning skal du betale huslejen i din nuværende bolig og forbrugsafgifterne i din genhusningsbolig. Helhedsplanen betaler for huslejen i din genhusningsbolig og forbrugsafgifterne i din nuværende bolig i genhusningsperioden.
Hvis huslejen i genhusningsboligen er lavere end huslejen i din nuværende bolig, skal du betale den billigste husleje.
Ved en permanent genhusning vil du fra overtagelsesdatoen betale husleje og forbrug i boligen.
Bliver min boligstøtte anderledes?
SVAR:
Hvis du får boligstøtte, og din midlertidige genhusningsbolig har en lavere husleje end din egen, informerer vi automatisk Udbetaling Danmark herom. Din boligstøtte vil herefter blive reguleret i genhusningsperioden.
Ved en permanent genhusning skal du søge om ny boligydelse eller -støtte på borger.dk, så snart du har en underskrevet lejekontrakt. Din boligstøtte beregnes på baggrund af boligens størrelse og husleje.
Hvordan foregår flytningen?
SVAR:
Ved både midlertidig og permanent genhusning betales flytteudgifterne af helhedsplanen. Du skal heller ikke betale for opmagasinering af de ejendele, der ikke skal med over i genhusningsboligen.
Det eneste du selv skal sørge for er at pakke dit indbo i de flyttekasser, du får udleveret. Du får nærmere besked om, hvordan du skal pakke.
Ønsker du selv at flytte, kan du få en flyttegodtgørelsen der udgør 1.000 kr. for 1. værelses boliger, og suppleres derefter med 1.000 kr. pr. værelse.
Udbetalingen sker, når flytningen er gennemført, din nuværende bolig er afleveret og der er afholdt fraflytningssyn. Udbetaling af godtgørelsen er med forbehold for mislighold, manglende husleje og ubetalte forbrugsafregninger.
Hvad gør jeg hvis jeg har særlige behov?
SVAR:
Har du brug for særlig hjælp i forbindelse med din genhusning, skal du kontakte genhusningskonsulenten.
Kan jeg beholde mit bi-lejemål?
SVAR:
Du kan, som udgangspunkt, beholde dit bi-lejemål, hvis du bliver boende i afdelingen. Hvis dit bi-lejemål (garage, kælderrum eller lign.) bliver nedlagt i forbindelse med renoveringen, vil vi ikke kunne garantere, at du kan få et andet bi-lejemål.