FØRSTE SOMMER i AFD. 61

FØRSTE SOMMER i AFD. 61

19.07.2022

PLADS TIL PERSONLIGHED 

I afdeling 61, i Randers Boligforening af 1940, i et af de nye rækkehuse på den gamle Kærsmindegrund, bor Susanne. Afdeling består af 55 rækkehuse, der i deres udtryk er kendetegnet ved asymmetriske tage. Tagene giver associationer til rullende bølger og er inspireret af Kærsmindebadet, som tidligere lå på dette sted.

Ud for hver bolig findes et for-areal med eget skur, græs og plads til parkering. Hos Susanne ser forhaven dog lidt anderledes ud. Her står den nemlig i fuldt flor, og pryder til glæde for naboer og forbipasserende på Skomagervej.

De første beboere flyttede ind i efteråret 2021 og det er således første sommer i det nye skønne kvarter, med liv i haverne og hundeluftning på det snoede stisystem, som går gennem afdelingens centrale, grønne område, hvor åbne grøfter leder overfladevand til den nærliggende sø.

DET BLOMSTRER ALLE VEGNE

Der er lagt en del arbejde i at gøre den så flot, personlig og indbydende. Men Susanne som er vokset op på et gartneri, elsker havearbejde, og så er det ingen sag at fremtrylle så enestående en have. Da hun flyttede ind for 9 måneder siden startede hun med at rydde plænen for græs, så snart sengen var samlet. Nu er forhavens tidligere græsareal fyldt med alverdens stauder, roser og valmuer.

”Jeg har plantet over 100 planter i min lille forhave, men den er jo ikke helt pæn endnu. Det er jo kun første år. Næste år vil den stå helt smuk og tæt. Men flere fra vejen har været forbi for at se den, og jeg viser den gerne frem. Jeg er jo lidt stolt af den”.

90% af planterne kommer fra Susannes gamle have, og har overvintret i krukker og kapillærkasser. Selvom kvadratmeterne er få, så formår Susanne at få udnyttet hver en centimeter af sit udeareal til forskønnelse med planter. Hun er allermest stolt at sine åkander i whiskytønden lige udenfor sit køkkenvindue. Men også gunnera, leopardblomst og et lille kastanjetræ pryder det flisebelagte område i forhaven.

HAVEN ER MIT FRISTED

Alt hvad der kan sås eller plantes, er hendes store passion. Hun får fysisk såvel som mentalt overskud af at gå og se det spire og gro, og samtidig repræsenterer de mange forskellige planter et minde og en historie. Et kastanjetræ forspiret og plantet med børnebørnene, et lavstammet æbletræ fra hendes børn fordi de ved at hun elsker æbler og et afrikansk figentræ som selv i sommermånederne minder hende om de figner hun spiser til jul, da selvsamme er forspiret ud af en af hendes julefigner.

”Jeg er så glad for at bo her, og for min have. At kunne sætte mit personlige præg på mit hjem, det betyder meget for hvordan det føles at bo her. At jeg kan gøre det her til mit hjem og mit fristed”

Alle er velkomne til at droppe forbi og se Susannes have på Skomagervej. Hun viser den stolt frem, for det varmer hendes hjerter, at folk gider komme forbi for at se den. Haven er hendes fristed, og her fylder hun tanken op med energi. Selvom man bor i rækkehus med lille have, er det kun fantasien som sætter grænser for hvad der er muligt.

Hvis folk skulle være i tvivl, så er baghaven mindst lige så spirende og grøn som forhaven. Her gemmer hun alverdens lækkerier fra urtehaven i form af krydderurter, tomat- og agurkeplanter, ærter og meget andet spiseligt.

At bo alment er ikke ensbetydende med at bo ens. Her er der plads til at både individualitet, forskellighed og personlighed kan spire og gro - i bogstavelig forstand. Hvis du er i tvivl, så slå et smut omkring Susannes have på Skomagervej, og få syn for sagen. 

Forrige nyhed
Næste nyhed