Beredskabet banker på

Beredskabet banker på

09.12.2022

Røgalarmer redder liv. Alligevel har knap hver fjerde dansker ikke opsat en røgalarm i hjemmet. I december og januar vil brandkadetter stemme dørklokker og tilbyde at opsætte en gratis røgalarm hos borgere i 16 boligområder i hele landet.

- Hej, vi kommer fra beredskabet. Må vi opsætte en røgalarm hos dig?

Den sætning vil en lang række beboere blive mødt med i de kommende måneder. Som en del af projekt ’Beredskabet banker på’ vil brandkadetter fra det lokale brandvæsen nemlig komme rundt og tilbyde at opsætte en gratis røgalarm hos de beboere, som endnu ikke har en installeret i hjemmet.

Røgalarmer er utrolig effektive til at advare om brand i hjemmet, men desværre er der stadig en del borgere, som ikke har en røgalarm derhjemme. Projektet har fokus på at skabe dialog mellem borgere og beredskabet, for at øge bevidstheden om brandsikkerhed dér, hvor risikoen for dødsbrande er størst; nemlig i hjemmet, siger projektchef i Unge i Beredskabet, Maria Wiktoria Karolini, og fortsætter:

Sidste år satte brandkadetterne røgalarmer op i halvdelen af de hjem, hvor de bankede på, og de er nu med til at gøre borgerne mere trygge i deres hjem, slutter Maria Wiktoria Karolini.

De sidste 10 år har mere end 90 procent af alle dødsbrande fundet sted i private hjem. Årsagerne til dødsbrande i private hjem kan være mange, men blandt de mest hyppige er rygning, madlavning og levende lys.

- Derfor giver det rigtig god mening at sætte fokus på netop brandforebyggelse og vigtigheden af en funktionel røgalarm, nu hvor vi går ind i den mørke vintertid og hygger indendørs med levende lys, ekstra gang i komfuret og hjemmebag i ovnen, siger Maria Wiktoria Karolini.

Lokal tryghed
Ungdomsbrandkorpset i Randers deltager i år i projekt ’Beredskabet banker på’ og har indgået en aftale med Bysekretariatet om at gå rundt i Glarbjergvejs-området.

Den 3. december gik brandkadetterne og deres instruktører første gang rundt i boligområdet, og tilbød at opsætte en røgalarm hos beboerne, eller tjekker om den nuværende røgalarmer virker samt dele deres viden om brandforebyggelse. Har de endnu ikke været forbi hos dig, så får i chancen igen i det nye år, når brandkadetterne går en tur mere i området.

Brandkadetterne er mellem 13 – 17 år og blevet undervist af lokale brandfolk i ungdomsbrandkorpset, på Falcks brand- og redningsskole i Randers, én aften om ugen. Gennem deres brandkadetuddannelse har de tilegnet sig en stor viden om brandforebyggelse, og den viden vil de rigtig gerne dele med andre.

Projekt ’Beredskabet banker på’ er udviklet af Unge i Beredskabet i samarbejde med Brandsikker Bolig og med støtte fra TrygFonden i perioden 2021-2024. 

Om Unge i Beredskabet
Unge i Beredskabet er en landsorganisation, som samler og varetager arbejdet med alle børn og unge med interesse for brand og redning. Unge i Beredskabet er et inkluderende socialt fællesskab af brandkadet-, ungdoms- og juniorbrandkorps på tværs af landet, der tilbyder børn og unge viden, oplevelser og kompetencer inden for brand og redning.

Danske Beredskaber, Falck og Beredskabsforbundet står bag Unge i Beredskabet med støtte fra Forsvarsministeriet og VELUX FONDEN. Se www.ungeiberedskabet.dk og www.danskeberedskaber.dk for yderligere informationer om henholdsvis Unge i Beredskabet og Danske Beredskaber.

Forrige nyhed
Næste nyhed