I Boligselskabet af 2014 og Boligforeningen Kronjylland arbejdes der med fremtidens mål for bæredygtighed og miljø.
Regeringen har som en del af klimaaftalen valgt at udfase fossile varmekilder inden 2030, for at mindske CO2 udledningen. Det betyder at olie- og gasfyr, som i mange af de to organisationers lejemål er den primære varmekilde, skal udfases. RandersBolig arbejder målrettet med den indsats ved blandt andet, løbende, at skifte olie- og gasfyr til varmepumper.
Det drejer sig om skønne lejemål, primært rækkehuse, i de små byer i omegnskommunerne, som ikke har mulighed for at blive koblet på fjernvarme.
Varmepumper er en såvel miljømæssig som økonomisk investering. Det sparer miljøet for en stor mængde CO2, men sparer også lejerne for en stor andel af de nuværende udgifter til varme. Det giver således mening for miljøet og fællesskabet såvel som for den enkelte lejer.
Der er allerede skiftet til varmepumper eller varmestationer i enkelte afdelinger, og de sidste forventes at blive skiftet løbende, ved behov og økonomisk formåen, frem mod regeringens foreløbige deadline i klimaaftalen. Selvom udskiftning til varmepumper er i gang, håber vi her i RandersBolig, at der på sigt kommer flere fjernvarmeprojekter i spil blandt de forskellige fjernvarmeselskaber, så endnu flere boliger kan kobles på fjernvarme med tiden.
Den afbillede varmepumpe, udformet som en paddehat, er opstillet i en afdeling i Boligselskabet af 2014 på Brusbakken i Vrinners. Den er særligt støjsvag, og er derfor den mest brugte. Hvor mange andre varmepumper trækker/blæser luft sidevejs, trækker denne luft via bunden og blæser ud i toppen, og støjen går således opad.
Beboerne i de afdelinger hvor der allerede er skiftet til denne type varmepumpe, er yderst tilfredse med udskiftningen. Hvor de før kunne høre fyret starte og stoppe, hører de nu intet. Heller ikke selvom varmepumpen er opstillet lige udenfor soveværelsesvinduet.